PolosKalandok

PolosKalandok

Kőbe zárt rabló

(Avagy egy poloskavics az ősidőből)

2021. február 07. - Psacasta

Egy érdekes publikáció látott napvilágot a paleoentomológia (a fosszilizálódott rovarokkal foglalkozó tudományág) világából, méghozzá poloskás témában! A legtöbbeknek fosszilizálódott/megkövült rovar hallatán a növényi gyantába (borostyán) ragadt és megőrződött apró élólények juthatnak eszébe. Ennek a felfedezésnek azonban egy kőzetanyagba zárt példány a sztárja.

A lelet Észak-Amerikában, Colorado állam területén is megtalálható Green River formációból került elő. A terület 53,5–48,5 millió évvel ezelőtt, az Eocén korban (a dinoszauruszok után, az ősi emlősök robbanásszerű evolúciójának kezdetén) tündökölt igazi pompájában. Akkoriban három nagyobb tó terült el ott, amiből mára egy üledékes, palásodott kőzetanyagból álló, igen gazdag leletanyagú paleontológiai "aranybánya" vált.

(Kép: Daniel R. Swanson/Sam W. Heads)


A cikk alanya a rablópoloskák (Reduviidae) családjába tartozik és az Aphelicophontes danjuddi nevet kapta a keresztségben megtalálója, Dan Judd gyűjtő után. Ez egy kifejezetten szépen konzerválódott példány, amit akár az extrém kifejezéssel is nyugodtan lehet illetni. A korát tekintve ez a legrégebbi megkövesedett egyed a családból és így nagyjából kétszer olyan idősre datálja ezen ízeltlábúak jelenlétét Földünkön, mint ahogy azt korábban gondolták. Érdekessége még, hogy a "színezet"/mintázat is megmaradt bizonyos mértékben, ebből pedig látszik, hogy a ma is élő fajokhoz hasonlóan világos és sötét gyűrűk váltják egymást a lábakon, valamint a potroh oldalszélén. Ezt megfigyelhetjük két ma élő, hazai fajunkon is, amikről az előző bejegyzésemben írtam. Az igazi szenzáció azonban, hogy a fosszílián még az ivarszerv is teljesen kivehető! Ez alapján megállapították, hogy hím egyed volt. Az ivarszerv vizsgálata fontos információkkal szolgál ezeknek az élőlényeknek a fejlődéséről az évmilliók során.

Az eredeti tanulmány ITT érhető el angol nyelven.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://poloskalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr2516418434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása