PolosKalandok

PolosKalandok

közönséges karimáspoloska - Coreus marginatus

2020. július 15. - Psacasta

 r1521389605308_l.jpg

  A címadó élőlény nevének megfelelően a karimáspoloskák (Coreidae) családjába tartozó faj. Hazánkban a család egyik legnagyobb képviselője 10-16mm-es testhosszával. Egyöntetű szürkésbarna színezetű faj feketés pontozottsággal, ami miatt enyhén mintásnak/márványozottnak tűnik a felülete. Csápjaik 2. és 3. íze a testtől elütő narancsos színű. Ez a hasonló, de jóval ritkább feketés karimáspoloskánál (Enoplops scapha) is megfigyelhető (vele esetleg egy későbbi bejegyzésben külön foglalkozok majd). Szárnyaik hártyás része csillogó, bronzos színű. A karimáspoloskák nevüket a szárnyaik alól kilógó potrohszelvényeik karimaszerű kiszélesedése miatt kapták. Ennek a fajnak a szárnyai alatt a potroh dekoratív narancsos vörös színezetű. Ez repülésük közben is megfigyelhető, amint hangosan berregve elsuhannak egy narancsos-barnás foltként. :)


 r1594587580884_l.jpg

  Kifejlett állapotban telelnek át és a következő év tavaszán (általában április) találkozhatunk velük. A párosodás szintén tavasszal történik (~ május), majd nagyjából ezt követően az előző generáció ideje le is jár, elpusztulnak.  Az újabb július-augusztusra kel ki, szeptember-októberig lárvaként a tápnövényeken tartózkodnak, majd imágóvá alakulva telelni készülnek.
 r1594573912579_l.jpg

  Nem túl válogatós étrendű, polifág növényfogyasztó faj, fő tápnövényei azonban a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó lórom/lósóska (Rumex) fajok közül kerülnek ki. Leginkább a leveleket, később viszont az érő magokat is szívogatják. Egyéb tápnövényként találkozhatunk velük aszatféléken, kiskertekben sóskán, spenóton, málnán, stb.
  Élőhelyüket tekintve megtalálhatóak az Alföld sík vidékétől a hegységeinkig. A meleg, száraz, nyílt és zártabb élettereken egyaránt, de jobban preferálják a nedvesebb környezetet. Réteken, erdőszéleken, parkokban, kertekben is találkozhatunk velük, gyakran csoportosan, tucatszám egy-egy növényen. Hazánk talán leggyakoribb karimáspoloska faja, nevének ismételten megfelelve: "közönséges". :)

r1537357407193_l.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://poloskalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr716007354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása